Een armband die meer lijkt op een modern uurwerk of juweel dan op de klassieke alarmknop? In geval van nood een alarm verstuurt, dankzij de ingebouwde gps de locatie aangeeft en in noodsituaties ook als telefoon fungeert? Een armband waaraan je ook zelf functies kan toevoegen, zoals een pillenherinnering? Dat is waar de Zembro-armband voor staat.

Klinkt ingewikkeld? Fout. Een slim design en uitgebreide usertesten bevestigen dat gebruikers zeer snel met de armband vertrouwd zijn.

Zembro Nieuws
Zembro is een Belgische start-up. Johan De Geyter, CEO Zembro, werkte bij IMEC als departementshoofd design en technologie met een focus op de sector comfort en care. N.a.v. een bezoek aan Silicon Valley ontstond het idee voor de Zembro-armband.

 

Altijd iemand dichtbij

Zembro braceletSteeds meer senioren willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Wie wat slechter te been is, kiest vandaag voor een alarmcentrale. Deze heeft echter een aantal nadelen. Ze werkt meestal alleen binnenshuis, de vormgeving van de alarmknop is vaak stigmatiserend en gebruikers durven o.a. daarom de alarmknop weleens links te laten liggen. Andere armband-oplossingen kampen dan weer met het probleem dat ze te vaak moeten opgeladen worden of te beperkt zijn in functionaliteiten. De Zembro-armband wijkt op elk van deze punten af. Wie de armband ziet, denkt eerder aan een modern juweel dan aan een alarmknop. Zembro werkt overal waar de gebruiker de armband draagt. En de batterij gaat gemiddeld meer dan 10 dagen mee.

Johan De Geyter: “Stel dat jouw mama achteraan in de tuin valt. 2 seconden op het scherm drukken en het alarm wordt verzonden naar een eerste persoon. Of … de Zembro-armband herkent zelf het onverwachte gedrag en stuurt automatisch een alarm naar de gelinkte persoon of personen. Die persoon krijgt op zijn of haar app een melding en ziet waar de mama zich bevindt. In noodsituaties kan dit écht een verschil uitmaken. Via de app kan je ook bellen en je gewissen van de ernst van de situatie. Met Zembro heb je dus als het ware altijd iemand dichtbij. We kunnen trouwens ook zelf voor de alarmopvolging instaan. Ons callcenter staat dan als eerste in de lijst van geconnecteerde personen.”

De Zembro-armband gaat verder dan andere alarmoplossingen. Kan je het alarm niet beantwoorden, dan wordt automatisch een volgende persoon gebeld. Wie niet opnam, kan zien wie nog gebeld werd en wie het alarm beantwoordde. Tegelijk kan je in de armband ook andere notificaties instellen zoals bijvoorbeeld een herinnering voor medicatie.

Een zelflerende armband

Onder het mooie design van de Zembro-armband zit zelflerende software. De armband laat bijvoorbeeld toe om een gebied af te bakenen waarin de drager zich onbeperkt mag bewegen. Bijvoorbeeld: 3 kilometer rondom de woning. Neemt de drager elke week op donderdag echter de bus om naar de markt te gaan die 5 kilometer verderop is, dan zal de armband de eerste week een alarm geven. Na enkele weken niet meer. Dat de drager zich elke donderdag buiten de perimeter begeeft, wordt dan aanzien als normaal gedrag.

Next steps

Bij de lancering richt Zembro zich op senioren en hun familie. Ondertussen werkt Zembro op de toepassingen voor de professionele markt zoals thuisverpleegkundigen. Zembro voert hiervoor momenteel gesprekken met diverse betrokken partijen. Op die manier wil het bedrijf de behoeften goed in kaart brengen en services gekoppeld aan de Zembro-armband optimaal afstemmen op de verwachtingen.

Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan een notificatie wanneer de patiënt de thuisverpleegkundige mag verwachten. Dat niet elke dag de thuisverpleegkundige stipt om hetzelfde uur langskomt, wordt door veel patiënten als storend ervaren. De Zembro-armband zou bijvoorbeeld een signaal kunnen geven dat de thuisverpleegkundige rond 7:50 zal langskomen op basis van de reële locatie van de thuisverpleegkundige.

Meer informatie? www.zembro.eu.

Geef Zembro (voorheen Embracelet) uw stem
Maak de bekendmaking van de Thuiszorgondernemer 2015 LIVE mee tijdens het symposium “Technologie in de zorg: vriend of vijand?” – Schrijf nu in.